Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyett Szakmajegyzék. Mit jelent ez?

A hagyományos felnőttképző intézmények 2020. december 31-ig indíthattak még az OKJ szerinti képzéseket, melyeket legkésőbb 2022. december 31-ig be kellett fejezni. Közben az „új rendszer”, azaz a Szakmajegyzék szerinti oktatás folyamatosan vette át az OKJ helyét. Sokan igyekeztek még az OKJ szerint induló utolsó tanfolyamokra beslisszolni. Vajon jól tették, vagy jobban jártak volna a Szakmajegyzék szerinti oktatással?

Sok bizonytalanság övezte a Szakmajegyzékhez társuló oktatásokat, hiszen ezek csak és kizárólag állami oktatási intézményben (Szakképzési Centrum) indíthatók szigorú keretfeltételek mellett. Főleg a szakmát tanulni vágyó felnőttek fogadták szkeptikusan a megújult rendet.

Visszatekintés: Milyen hűtős képzések szerepeltek az „új” OKJ-ben?
– Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő
– Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő
(A klasszikus „háztartási hűtőgépszerelő”, „klímaszerelő”, „ipari- és kereskedelmi hűtőgépszerelő” trió sajnos csak a „régi” OKJ-ben szerepelt ilyen logikus módon felépítve. A „régi” OKJ átgondolatlan és szakmaiatlan bürokratikus elvű átvariálása több szakterület logikáját borította fel, és eleve kudarcra volt ítélve.)

Mi van most? Milyen hűtős(-jellegű) szakmai alapképzések elérhetők a Szakmajegyzékben, és milyen logika szerint? A szakmai alapképzés azt jelenti hogy a fiatal 8 általános után továbbtanul és alábbi lehetőségei vannak a szakmánkban:
Épületgépészeti ágazat, elérhető SZAKKÉPZÉSEK:
Hűtő- és szellőzés-rendszer-szerelő (3 éves képzés, szakképző iskolában)
Épületgépész-technikus (5 éves technikumi képzés)
MOST MÁR hirdetnek a Szakképzési Centrumok szakképző intézményei ide vonatkozóan külön FELNŐTTEK részére rövidített képzéseket is!
További tájékozódási lehetőség: a teljes „szakmakártya”-kínálatba betekintés!

Mi a különbség az OKJ és a Szakmajegyzék tanfolyamai között?
Az OKJ kifejezetten illett a felnőttképzéshez. Az iskolarendszertől független magán szakképző intézményben is elvégezhető volt, lényegesen rövidebb oktatási időtartammal lehetett számolni, mint egy iskolai alap szakmai képzésnél. Munkavégzéshez igazított képzési és gyakorlati foglalkozások, pl. késő délutáni-esti- vagy hétvégi tanfolyami alkalmak. A magán szakképző intézmények esetenként jobban felszerelt gyakorlati műhellyel rendelkeznek, mint egy állami szakképző iskola. Az oktatás színvonalára is átlag feletti elvárások vonatkoztak, hiszen a cél az volt, hogy minél rövidebb idő alatt sajátítsa el a szakmát a hallgató, továbbá a gyakorlati oktatás volt a fókuszban. Egy ideig alternatívan lehetett választani, hogy a 8 általános vagy esetleg gimnázium után a szakmával még nem rendelkező fiatal a gyorsabb OKJ-s képzésen vesz részt inkább. Gyors és praktikus volt, és végül pont ez okozta a vesztét: áttekinthetetlenné vált, túlkínálat volt a piacon.

Megvan a hűtős alapszakma, de tovább akar lépni, fel akarja frissíteni megkopott tudását; vagy rokon szakterületen van végzettsége (pl. gépész, villanyszerelő, stb.), de specializálódni akar:
A szakmai oktatásban elsajátítható szakmák (szakképzés) mellett az új képzési szerkezet az ún. szakmai képzéseket teszi lehetővé, melyek akár állami szakképző intézményben vagy piaci felnőttképzőnél megszerezhető szakképesítéseket jelent. Ezek is államilag elismert, központi szakmai vizsgával megszerezhető továbbképzések. Ezek azok a bizonyos „gazdaság mindenkori igényeihez jobban alkalmazkodni képes” szak- és felnőttképzések megvalósulása. Itt többféle tanfolyamot lehet nyilvántartásba vetetni, bármilyen képzőhely bejelenthet új továbbképzést, azzal a feltétellel, hogy a kiírt programkövetelményeknek meg kell felelni, és a tanfolyamot elvégzők központi vizsgát tesznek.
Ebben a kategóriában elvileg elérhető szakmai képzések:
Hűtéstechnikai berendezés üzemeltető
Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés-szerelő
Részletesebben: IKK Információ a szakképesítésekről

Milyen további egyéb specializált továbbképzésekre van még lehetőség?
Minden egyéb, a „Felnőttképzési Törvény” (2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről) hatálya alá tartozó képzések, melyek a Felnőttképzési Adatszolgáltató Rendszerbe bejelentéskötelesek.