Sikerrel lezajlott!
2022. október 19-20., Sümeg Hotel Kapitány

2022. október 19-20-n között a híres sümegi várdomb tövében a Hotel Kapitány helyszínen került megrendezésre a hazai hűtő- és klímatechnikai szakma legrangosabb eseménye. A helyszín hangulata egyszerre sugározta az úri középkor és a népszerű mediterrán jellegű hangulatot.

Csak azt lehet állítani, hogy aki idén kihagyta Sümeget, sokat veszített! A visszatérő vendégek és törzs-résztvevők egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy több évtizedre visszamenően ez volt a legszínvonalasabb helyszín és Sümegen érezték igazán jól magukat a látogatók.

A konferencia szervezése idén is meglehetősen nagy kihívások elé állította a rendezőket. A helyszínt már lényegesen korábban, a tavaszi időszakban le kellett foglalni, mert az őszi konferencia szezonra mindig hamar betelnek a legjobb helyek. Ugyanakkor arra is gondolni kellett, vajon idén ősszel is fog-e még fenyegetni a vírus miatti lezárási káosz, hiszen tavasszal épphogy kilábaltunk a korlátozásokból, máris dönteni kellett az őszi időpontról. A tavalyi tapasztalatok alapján az október ideális választás, hiszen nincs még hideg, viszonylag sokáig világos van, jó az időjárás, nem kezdődik még a megfázásos szezon, így minimális a kockázat. Azonban figyelembe kellett venni, hogy idén október közepén a Chillventa 2022 is megrendezésre került, így nem ütközhetett a két időpont, de későbbre sem lett volna célszerű halasztani, hiszen akkor egy hosszú hétvégébe és az őszi szünet kezdetében ért volna bele a konferencia. Szóval, sok mindent meg kellett fontolni a szervezési előkészületekhez, nem csak az időpontválasztást, hanem hogy az időtartam idén is maradjon meg a kétnaposnál. Ennyi esemény kellős közepén egy háromnapos szakmai konferencia már túl sok lett volna.

A konferencia ragyogó őszi napsütésben, szinte késő nyárutót idéző hőmérsékletekkel indult. Aki előre gondolkodott, már egy nappal hamarabb kérte a szállását, így kényelmesen tudott utazni, nem volt stresszes az érkezés, sőt, egy délután alatt fel is fedezhette a környék, Sümeg városa adta látnivalókat, a szépen karbantartott várat, egy-két kiállítást, és vacsora előtt még a szálloda wellness világában is fel tudott frissülni.

A konferencia program és forgatókönyv szerint kezdődött szerdán délelőtt 10:00-kor. A nyitó szekcióban elsősorban az aktuális energiahatékonysági modellek, körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság adta a vezérfonalat, ami aztán a további programrészek alapkoncepcióját is megfogalmazta. Climalife Kft, Daikin Hungary Kft, Applia Magyarország Egyesülés, PurgoLux Kft képviselői adtak elő.

Ebéd után elég sűrű lett a program, hiszen a délutáni lovagi torna bemutató kezdetéig be kellett fejezni az előadásokat. Mivel a felsőfokú szakmai oktatás és a folyamatos továbbképzés nagyon fontos a jelenlegi piaci trendek és kihívások miatt, így a témafelvezető előadást a HKVSZ Oktatási Kabinete tartotta, de a délután további előadásai is elsősorban az új ismeretek elsajátítását célozták. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság az 517/2014 EU rendelet küszöbön álló módosítási tervezetéről és a szakmát megosztó energetikai felülvizsgálati kötelezettségek változásairól beszélt. Mivel az alternatív hűtőközegek alkalmazása nem csak energiahatékonysági-, hanem biztonságtechnikai szempontból kihívásokat jelent a szakma gyakorlóira, ezért ez a témakör szinte részletes oktatási anyagként szerepelt. A Szlovák Hűtéstechnikai Szövetség (SZCHKT) előadásában Peter Tomlein főtitkár (tolmácsolt: Korbacska Ákos) a hűtőközegek helytelen és szakszerűtlen alkalmazása közben bekövetkezett balesetekről tartott esettanulmányokat, majd Horváth Zoltán villamos üzemmérnök az A2L kategóriába tartozó (alternatív) hűtőközegek tűz- és robbanásbiztonsági szempontjait mutatta be, végül Piblinger Tibor (Technológia Hűtés és Klíma Kft) a 378-as szabvány előírásairól beszélt közérthető formában és részletességgel ezen hűtőközegek vonatkozásában.

Az előadások után a várdomb alján létesített közeli arénában került sor egy történelmi lovagi torna bemutatóra. Az egyórás műsor egy korabeli királyi ceremónia története köré fűzte az egymás után felvonuló látványelemeket. Kiemelendő művészi teljesítményt nyújtott Pápai Kíra lovasénekes művésznő lóháton, vágtázás közben előadott énekei. A legizgalmasabb percekben a sümegi „várvédő katonák” csaptak össze egy profi mongol kaszkadőrcsapat „harcosaival” többszintű versenyfeladatok és párbaj erejéig. Nagy küzdelem, összehangolt mozdulatok, komoly fizikai mutatványok kápráztatták el a nézőket. A műsort követően két óra szabadprogram várt a résztvevőkre a vacsoráig, mely alatt ki-ki felsétálhatott a várba, lazulhatott a welness kínálta lehetőségekben, vagy csoportos baráti beszélgetéseket kezdeményezett például a bárban.

Csütörtök reggel az előadások előtt sor került a HKVSZ nyugat-magyarországi regionális fórumára. A kötetlen hangulatú és tartalmas szakmai beszélgetés közben Kercsmarics József tagtársunk (Kanizsa Hűtő Klíma Szolgáltató Kft) elvállalta, hogy adott esetben átveszi a terület szövetségi kapcsolattartását, amit nagy örömmel fogadtak a jelenlévők.

9:00 órától kezdődött a sűrű szakmai program. Amennyiben a továbbiakban is marad a Szervizkonferenciának a kétnapos változata, akkor mindig ilyen sűrű időbeosztásra kell számítani. Vannak előnyei a háromnapos szakmai találkozónak, de a jelenlegi rohanó világban a folyamatosan változó gazdasági és piaci kihívások mellett valóban tervezhetőbb a kétnapos sűrű program. Aki meg úgy gondolja, hogy szeretne a konferencia előtt és/vagy után egy kicsit szétnézni a környéken, kipihenni a felgyülemlett fáradalmakat, erre is adott az alternatíva.

A korai kezdésre a résztvevők nagy része már az előadóteremben gyülekezett, mivel az egyik legnagyobb érdeklődésre szert tevő ipari hűtés témakör következett. Kecse-Nagy Mátyás témaindító előadása az energiahatékonyság tervezési és karbantartási szempontjaira hívta fel a figyelmet gyakorlati megközelítésből. Korbacska Ákos az alternatív hűtőközegek ipari területen való reális alkalmazhatóságáról prezentált nagyon objektív módon. Jakucs Tibor a manapság köztudatba égett rezsicsökkentésről beszélt hűtős-klímás vetülettel, míg Pálfi László az ipari légnedvesítők optimalizált áramfogyasztásáról tartott előadást. Ez a szekció így a reggel és koradélelőtt során igencsak célba talált, és nagy figyelmet érdemelt, hiszen nem mindegy az energiafogyasztás az aktuális kihívások mellett.

Az ipari hűtés szinte mindig két szekcióban kerül műsorba, idén is így volt, de hogy ne legyen unalmas, a kettő közé beékelődött a légtechnika szekció. Nagyon érdekes előadásokra került sor: először a HKVS (nagyhatékonyságú közvetítőközeges hővisszanyerő) rendszerekről beszélt Nyárády Győző (Rosenberg Hungária Kft), majd gyakorlati példákkal bemutatta Piblinger Tibor, hogy milyen kivitelezési hibák fordulhatnak elő légtechnikai és kalorikus vízköröknél. A szekciót egy igazán alternatív megoldás bemutatásával zárta Prof.Dr. Vajda József (PTE MIK) a tüzelés- és közlekedésben már kísérletileg alkalmazott hidrogénfelhasználás lehetőségeit elemezte lég- és hűtéstechnikai területeken.

A záró szekcióban 5 előadásra került sor vegyesen ipari hűtés és légtechnikai témákban. Gazdaságosság, hatékonyság, szabályozás, és mindezek kombinációja egy közvetítőközeges rendszerrel – erről szólt a Climalife előadása. Pallós Levente (Daikin Hungary Kft) a CO2 gyakorlati alkalmazási lehetőségeiről, mint a jövő reális alternatívája, tartott előadást. A Columbus Klíma képviseletében Lánczi János az energiahatékony hőszivattyús rendszerek legfontosabb tervezési és kivitelezési fókuszait mutatta be, amely szintén egy ütős releváns téma az aktuális piaci trendek alapján. A nagy energiatakarékossági folyamatokban sem szabad elfeledkezni a friss és jó levegő utánpótlásáról, tehát a fenntartható szellőztetésről – ennek lehetőségeiről beszélt Engel-Ziegler György (Aereco Kft).  A szekciót záró előadásban Dr. Csury István (SZIE Élelmiszertudumányi Kar) színt vitt a zsúfolt programba: az élelmiszerfagyasztás korszerű, jelen kor kihívásainak megfelelő technológiáit, eljárásait és készülékeit mutatta be áttekinthető részletességgel. Ezeket a szakmai különlegességeket és az érintett kiszolgált szakterület sajátosságait is bemutató előadásokra nagy szükség van, a jövőben több hangsúlyt fogunk fordítani az ehhez hasonló speciális eljárások ismertetésére.

A programot hagyományosan tombola zárta, ahol értékes és változatos nyereményeknek örülhettek a szerencsések.

Archívum: 37. HKVSZ Szervizkonferencia – 26 F-gáz kreditpont
2022. október 19-20. Sümeg, Hotel Kapitány (8330 Sümeg, Tóth Tivadar u. 19.)

SÜMEG és a vár története
A város fejlődésének és történelmének alakulásában nagy szerepe van a várnak, amely a tatárjárás után, IV. Béla várak építését ösztönző rendelkezéseit követően épült. Ebben a korban a vár és a település sorsa szinte mindig egybefonódott a várban történtek hatással voltak az erődítmény lábainál elterülő településre is. A püspökség valamennyi birtoka és uradalma fölött elsősorban a veszprémi és a sümegi várak őrködtek.
Sümeg fejlődését egy időre megállította a szentgotthárdi csatából visszavonuló török sereg ostroma. Igaz a várat nem tudták bevenni, de elvonulásuk előtt felgyújtották a várost.
Tűzvész ezután is több alkalommal pusztított a várban. 1705-ben Sümeg vára II. Rákóczi Ferenc seregének kezére került és ekkor a Dunántúl legfontosabb erődítményei közé tartozott, a császári seregek azonban később visszafoglalták, és a kuruc időkben betöltött szerepe miatt az osztrákok 1713. nyarán – nehogy egy újabb felkelésnél a magyarok felhasználhassák – hadgyakorlat ürügyén felgyújtották a vár épületeit. A csaták és tűzvészek által pusztított város újjáépítése hamarosan megindult. Az akkor hozott építészeti rendeletek következtében alakult ki Sümeg jellegzetes települési formája: a védőfalakkal övezett belső városban csak kőházakat lehetett építeni, így erre a területre a püspöki udvartartás, az uradalmi tisztségviselők és a vidék nemesei költöztek be. A kevésbé tehetős, kiváltságok nélküli földművesek és iparosok kiszorultak a régi belváros területéről és a külső városrészben építették fel fa-, illetve vályogházaikat. A város 1848-ban elérte évszázados küzdelmének célját, megszabadult a földesúri hatalomtól. A Bach-korszakban Sümeget megyei és járási bírósági székhellyé, a vidék egyik igazgatási központjává tették. A rendeletek végrehajtásáról a városban állomásozó osztrák katonaság gondoskodott. Sümeg a kiegyezés után az ország gyors ipari és mezőgazdasági fejlődésétől eltérően, gazdasági hanyatlásnak indult. 1907-ben elvesztette városi címét, amit 1984. január 1-jén kapott vissza. A vár 1989. óta magánkézben van és szigorú műemlékvédelmi program alapján felújítása, korhű rekonstrukciója folyamatos.
Vár és város történetéről bővebben!

Hotel KAPITÁNY
A történelmi környezetben épült szálloda ötvözi a mediterrán hangulatú külső stílusjegyeket a korabeli belsőt utánzó időnként barokkos kiegészítőkkel dúsítva. A szálloda wellness világa inkább keleties, törökös hangulatot áraszt. Rendkívül kellemes benyomást áraszt a helyszín, távol a városok zsibongó zajától segít kizökkenni a hétköznapok mókuskerekéből.
A Szállodáról bővebben!

26 kreditpontos PROGRAM (a programváltoztatás jogát indokolt esetben fenntartjuk!)
(október 18., kedd: előkészületek a konferenciára, opcionális és ajánlott érkezési lehetőség egy nappal korábban)
október 19., szerda:
9:00-10:00 érkezés, welcome kv
10:00-12:00 Opening Session: Korunk aktuális kihívásaira adható válaszok
Öko-hatékony megoldások: új, 150 alatti GWP-vel rendelkező HFO-alternatívák a kereskedelmi és ipari hűtés számára a beruházások fenntarthatóságának biztosítása érdekében – előadó: Climalife Kft
Dekarbonizáció és az F-gáz szabályozásra adható reális válaszok – előadó: Szalai Gabriella, Daikin Hungary Kft
Milyen lesz a jövő háztartási gépe? – A fenntartható termékpolitika útján – előadó: Dr. Mészáros Fanni, Applia Magyarország Egyesülés
Egy elfeledett technológia újjászületése: Az UV-C fény fertőtlenítő hatása a légtechnikában – előadók: Kovács György, Salekovics István, PurgoLux Kft
(12:00-13:00 ebéd)
13:00-14:30 Hatósági fórum: rendeletváltozás és a hozzá kapcsolódó tudástranszfer
Továbbképzési lehetőségek szakmánkban – előadó: HKVSZ Oktatási Kabinet, Dr. MAIYALEH Tarek (BME), Korbacska Ákos
F-gáz szabályozás változásai – előadók: Kiss Hermina, Dr. Szabó Iván; NKVH
(szünet)
14:45-16:05 Alternatív hűtőközegek biztonságtechnikája
Gyúlékony hűtőközegek alkalmazása során bekövetkezett balesetek (esettanulmány) – előadó: Peter TOMLEIN, SZCHKT, tolmácsol: Korbacska Ákos
A2L hűtőközegek robbanásbiztonsági szempontjai – előadó: Horváth Zoltán, villamos üzemmérnök
MSZ EN 378 szabvány biztonságtechnikai előírásai A2L hűtőközegekre – előadó: Piblinger Tibor, Technológia Hűtés Kft
16:10-17:30 Kultúrprogram: Sümegi Történelmi Játékok (Lovagi torna bemutató)
(20:00-23:00 baráti vacsora)
október 20., csütörtök
8:30-9:00 Nyugat-magyarországi regionális fórum
9:00-10:40 Ipari hűtés (1)
Témafelvezető előadás: Hűtőgépek energiatakarékos üzemeltetése, karbantartása és tervezési szempontjai – előadó: Kecse-Nagy Mátyás
Ipari hűtőgépek üzemeltetése az új alternatív alacsony GWP-jű hűtőközegekkel. Milyen hűtőközeget válasszunk? – előadó: Korbacska Ákos, e.v.
Rezsicsökkentés hűtős szemmel – előadó: Jakucs Tibor, Soós és Társa ZRt
Ipari légnedvesítés villamosenergia felhasználásának optimalizálása – előadó: Brek Károly, Pálfi László, BR.Gal Zöldautó Kft
(10:40-11:00 szünet)
11:00-12:30 Légtechnika (1)
Energia megtakarítási lehetőségek saját fejlesztésű nagyhatékonyságú közvetítőközeges hővisszanyerővel – előadó: Nyárády Győző, Rosenberg Hungária Kft
Légtechnikai és kalorikus vízkörök kivitelezési hibái – előadó: Piblinger Tibor, Technológia Hűtés Kft
Hidrogénfelhasználás a tüzeléstechnikában és a közlekedésben: feladatok és lehetőségek a légtechnika és a hűtéstechnika számára – előadó: Vajda József, főiskolai tanár, PTE MIK
(12:30-12:50 brunch)
12:50-14:30 Ipari hűtés – Légtechnika (2)
Hogyan kombinálható a gazdaságosság, a hatékonyság és a szabályozás egy  közvetítőközeges rendszerrel – előadó: Climalife Kft
CO2 megoldások a gyakorlatban – előadó: Pallós Levente, Daikin Hungary Kft
Energiahatékony hőszivattyús rendszerek tervezési, kivitelezési sarokpontjai – Lánczi János, Columbus Klíma Kft
Energiahatékonyan fenntartható jó levegőminőség – előadó: Engel-Ziegler György, Aereco Kft
Élelmiszerfagyasztás és készülékei – előadó: Dr. Csury István
Zárszó, tombola
(kb. 14:30 ebéd)

Részvételi díjak
ONLINE JELENTKEZÉS!
Sajnos az általánosan megemelkedett szolgáltatási árak miatt a részvételi díjak a benne foglalt közvetített költségek miatt szintén emelkedtek. Ennek ellenére igyekeztünk a tavalyi költségekhez képest csak minimálisan, a legszükségesebb mértékben emelni a díjakat. Ennek jegyében kérjük, hogy használjátok ki a lehetőséget legalább a kényelmes érkezés és a szakmai programok pontos kezdése érdekében, és vegyétek igénybe az egy nappal a hivatalos program kezdése előtti érkezés opcióját! A helyszín nem közvetlenül autópálya mellett van, távoli az általános vonzáskörzetektől, így higgyétek el, hogy megéri kényelmesen egy éjszakai szállás többlet költségét bevállalva saját nyugalmatok érdekében hamarabb a helyszínre érkezni!
*Részvételi díj a konferencia ideje alatt 1 éj egyágyas*** szállással, teljes ellátással:
HKVSZ-tagoknak: 129.000,-ft+áfa-ifa/fő
Nem tagoknak: 159.000,-ft+áfa-ifa
Kísérő közeli hozzátartozó személy (házastárs, kiskorú gyermek)**: 60.000,-ft+áfa-ifa/fő
Kiegészítő szállás (1 nappal előbbi érkezés vagy 1 nappal későbbi távozás): 32.000,-ft+áfa-ifa/fő
Egynapos részvétel bármely választott napra (vacsora és szállás nélkül): tagoknak 48.000,-ft+áfa/fő, nem tagoknak 64.000,-ft+áfa/fő
*Az áfa-ifa-tartalom függ a közvetített szolgáltatásokhoz kapcsolódó aktuális áfa szabályoktól!
**Figyelem! Szeretnénk megelőzni a félreértéseket, így egyértelműen meghatározzuk, hogy KÍSÉRŐ SZEMÉLYKÉNT kizárólag a 2013. évi V. törvény, azaz a Ptk. Nyolcadik könyvének Záró rendelkezések Első részében található Értelmező rendelkezések 8:1.§ (1) 1. szerint értelmezett közeli hozzátartozó vehet részt, aki továbbá NEM érdekelt szakmailag a konferencia által feldolgozott szakmai körben, így részére kreditpont sem kerülhet jóváírásra, nem vehet részt előadóként vagy kiállítóként. Amennyiben a közeli hozzátartozó érdekelt a szakmában, akkor részére is a teljes részvételi díj érvényes!
***A biztonságos higiéniai körülmények fenntartása érdekében kétágyas elhelyezés kizárólag közeli hozzátartozók** részére lehetséges.
A kitöltött online jelentkezési lap alapján díjbekérőt, annak kiegyenlítését követően számlát küldünk.
ONLINE JELENTKEZÉS!

Promóciós lehetőségek*
Kiállítási asztal (1db nagyméretű asztal, szék, összesen kb 6nm területtel, 1db roll up kihelyezéssel): 200.000,-ft+áfa
Nagyméretű kiállítói terület vagy saját installáció (kb. 9nm és 2-3db roll up kihelyezése): 300.000,-ft+áfa
Roll up kihelyezés kiállítói helytől függetlenül és helyszíni szórólapozás: 200.000,-ft+áfa
Szórólap és/vagy szóróanyag elhelyezése a konferencia-csomagban: 100.000,-Ft+áfa
Reklám előadás tartására idén nem lesz lehetőség!
Egyéb igény egyedi ajánlatkéréssel: konferencia@hkvsz.hu
*Figyelem! Előre meg nem rendelt, de a helyszínen mégis igénybe vett promóciós szolgáltatás (pl. kiállítói asztal, roll up kihelyezés, szórólapozás, stb.) esetén egységesen 300.000,-ft+áfa díj megfizetendő!

ONLINE JELENTKEZÉS!