2023. október 17-19. között nagy sikerrel lezajlott Sümegen a Hotel Kapitány helyszínen megrendezett 38. Hűtő-, Klíma- és Hőszivattyútechnikai Szervizkonferencia és a HKVSZ alapításának 30 éves jubileuma

2023. október 17-19. között a híres sümegi várdomb tövében a Hotel Kapitány helyszínen került megrendezésre a hazai hűtő- és klímatechnikai szakma legrangosabb eseménye, az a  38. Hűtő-, Klíma- és Hőszivattyútechnikai Szervizkonferencia, mely idén egyben a HKVSZ alapításának 30. évfordulóját ünneplő rendezvény is volt. A helyszín egyszóval varázslatos, a vár által közvetített középkori hangulati ízelítők keveredtek a mediterrán stílusjegyekkel.

Jó ötlet volt visszatérni Sümegre! A helyszín varázsa, a vendégszeretet és kiszolgálási színvonal osztályon felüli élményt nyújtott.

A konferencia szervezése már tavasszal elkezdődött, mivel a jubileum miatt sokkal több feladat tornyosult előttünk. Az előző két évben tapasztalt nehézségek – Covid-fenyegetettség, párhuzamos nagy szakmai rendezvények, általános gazdasági aggodalmak, stb. – idén már nem befolyásolták a szervezést. Az előző évi kellemes helyszíni tapasztalatok és a résztvevők nagyarányú szavazatai alapján tértünk vissza Sümegre. Az előzetes program már júniusban összeállt, később csak némi finomításokra, kiegészítésekre került sor. A 30 éves jubileumi kiadvány elkészítése összehangolt közös munkával pár hét alatt sikerült, melyben Szekeres Zoltán (Rosenberg Hungária Kft) oroszlánrészt vállalt.

A konferencia program és forgatókönyv szerint kezdődött szerda délelőtt 9:40-kor. Az elején már megtelt az előadóterem – itt volt jelentősége, hogy nagyobb részt már előző este megérkeztek a résztvevők, és nem ment el az idő feleslegesen a sorban állásokkal, kapkodással, és a kiállítók is kényelmesen el tudták rendezni a bemutatásra szánt tárgyakat. A regisztrációnál sem alakult ki a kellemetlen várakozó sor. Sok előadás volt a délelőtti programban, sőt, az egész nap meglehetősen szoros és feszített menüpontokat tartalmazott, így a szekcióelnöknek szigorúan kellett ügyelni, hogy ne legyen csúszás és minden időben kezdődjék.

A konferencia szerdai napján Várkonyi Nándor köszöntötte a résztvevőket és szekcióelnökként ügyelt rá, hogy az előadások és programok forgatókönyv szerint következzenek. Az első három előadás során Korbacska Ákos bemutatta, hogy a sok átszervezések és újrastrukturálások után most hogy néz ki a hűtéstechnikai szakképzés hazánkban. Kiemelte, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen indult szakmérnökképzésben részt vevők ősszel megkezdték harmadik félévüket, illetve a nagy érdeklődés miatt idén újabb csoport indítására is sor került. Elmondta, hogy a szakmai továbbképzések nagyon fontosak, és jó lenne, ha a kreditpontok miatt nem csak egy vizsga „megúszása” lenne a motiváció, hanem be kell látni, hogy olyan gyorsan változnak a technológiai alkalmazások, egymás után jönnek az új hűtőközegek, egyszerre több funkcióra kell figyelni, így nélkülözhetetlen a folyamatos tudásbővítés. A következő előadást Höflinger Norbert tartotta az új hulladéktörvény vonatkozásában, hogy mire lehet számítani a közeljövőben várhatóan nagy mennyiségben keletkező hűtéstechnikai hulladékok szabályos kezelése érdekében. Elég sok a bizonytalanság a témában, de a várható szigorítások tükrében nem sok jóra lehet számítani, főleg a költségvonzatok miatt. Erőteljes lobbytevékenység is szerveződik, hogy ebben a fontos kérdésben racionális megoldás szülessen. Harmadik előadás a korábban már nagy visszhangot előidéző veszélyes anyagok szállításáról szólt Kozma Sándor tűzoltó ezredes prezentálásában, gyakorlatias szemléletben és közérthető módon. A délelőtti előadásokat két hűtőközeges témakör zárta: Juhász László (Climalife Kft) öko-hatékony alternatív hűtőközegek alkalmazási előnyeiről beszélt, majd Korbacska Ákos ezeknek az új hűtőközegeknek a valós fizikai és gyakorlati körülmények között várható viselkedéseiről mutatott szemelvényeket és elemzéseket.

Az előadók kérésére ebéd után kicsit módosult a program annak érdekében, hogy a délutáni hatósági fórum rész igazi szakértői fórum legyen, ahol több nézőpontból terítékre kerülhet a most már igazán a küszöbön álló módosított F-gáz rendelet, illetve ez már egy teljesen új rendeletként is fog megjelenni. A rendelet-tervezett feltételezhetően végleges szövege elég nagy kihívások elé állítja a teljes szakmát!

A várva várt fórum során a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság képviseletében Glück István köszöntötte a résztvevőket, majd Gurdon-Kiss Hermina és Dr. Szabó Iván előadásai következtek az F-gáz kereskedelem aktuális helyzetéről és a várható nem kicsi kihívásokról. A fórum részeként prezentálta két meghatározó piaci szereplő – a hűtőközeg-forgalmazó Climalife Kft-től Juhász László, illetve a multinacionális hátterű Daikin Hungary Kft környezetvédelmi képviselője Szalai Gabriella –, hogy saját perspektívájukból hogyan néznek ki a várható törvényi változásokra válaszul adható alternatívák. Az előadásokat követően parázs vitafórum kerekedett, ahol az előadók eleinte egymással folytattak eszmecserét, majd a hallgatók közül is záporoztak feléjük a kérdések, észrevételek, különféle nézőpontok.

Az időkereteket pontosan tartva egy frissítő szünet után a résztvevők a várdomb alján található lovas arénába sétáltak át megtekinteni a történelmi lovasjátékokat, ahol megelevenednek a középkori hangulatot idéző lovagi tornák. Spanyollovas karusszel, mongol lovas kaszkadőr bemutató, lovagi torna, lovas és gyalogos bajvívás, ügyességi fegyverforgatás, kosztümös szereplők, korhű zenei aláfestés.

A lovasprogram ideje alatt az előadóterem technikai átalakítása folyt, hogy a késő délutáni ünnepi program fellépői profi hangosítást kapjanak. Várkonyi Nándor üdvözölte a megjelenteket és rövid pohárköszöntőt tartott a 30 éves HKVSZ jubileum alkalmából, hogy az egybegyűltek a belépéskor kézhez vett welcome pezsgőt felhörpinthessék. Az első fellépő a Körömvirág együttes volt, megzenésített verseket és vidám korcsmadalokat adtak elő így ezzel kiváló hangulatot teremtve. A Berettyóújfaluból érkezett együttes tagjai: Kocsis Csaba, ifj. Miczura Károly, Szászné Ökrös Beáta. Utánuk következett a jászberényi Kondor Teakwon-Do SE képviseletében Soós László mesteredző és tanítványainak látványos bemutatója. A fiatal harcos csapathoz csatlakozott Piblinger Tibor a HKVSZ Oktatási-, Kutatási- és Innovációs Szakosztályának vezetője, elnökségi tag, továbbá edzőtársa Bures Ferenc, akivel valós helyzeteken alapuló önvédelmi fogásokat magyaráztak el és bemutatták a koreográfiát először mozdulatonként lassan kikockázva, hogy a nézők interpretálhassák, majd valósághű gyors ütemben.

A fellépőket követően a kitüntetetteké lett a főszerep és a pódium. Várkonyi Nándor köszöntötte a Magyar Épületgépészeti Egyeztető Fórum megjelent képviselőit – Golyán László, Gyurkovics Zoltán, Nagy Gyula urakat, akik viszont gratuláltak a HKVSZ szép születésnapja alkalmából. Felkérte Golyán Lászlót, hogy adja át Réti Pál úrnak azt a Meszlényi Zoltán díjat, melyet az OMÉN’20 „év emberei” szavazáson ítéltek oda részére, de az események úgy alakultak, hogy személyes átadásra most került sor. Golyán László összefoglalta a szakmai érdekképviseletek szerepét és jelentőségét a hazai műszaki életben, és kiemelte az épületgépészeti ágazatok, köztük a hűtéstechnika szakmai súlyát a tervezésben, kivitelezésben, fenntartásban. Várkonyi Nándor üdvözölte a résztvevők soraiban helyet foglaló Peter Tomlein urat a Szlovák Hűtő- és Klímatechnikai Szövetség képviselőjét, aki néhány nap múlva szintén jubileumi 30. évfordulót ünnepel az SZCHKT részéről. A HKVSZ eredeti alapító tagjai közül hat vállalkozás továbbra is a Szövetség aktív tagja, akik a pódiumon emléklapot és a jubileumra készített kerámiát vehettek át:

  • KlímaComp Plusz Kft; képviseli Kovács Márta
  • Rosenberg Hungária Kft; képviseli Szekeres Zoltán
  • Royal Kft; képviseli Bérczy Róbert
  • Váci Tamás Ernő e.v.

Nem voltak jelen, de szintén a jubileumi 30-hoz kapcsolódik a Légmester Szerviz Kft és a Molnár Hűtő- és Klímatechnika Kft.

A díjátadók után hangulatos baráti vacsorára került sor, ünnepi tortával. A desszert mellé ifj. Miczura Károly – aki a Körömvirág Együttes mellett több évig a 100 tagú cigányzenekarban is játszott –,  elhúzta a nótás kedvű résztvevők kedvenc dallamait.

Csütörtök reggel 9:00-kor kezdődtek ismét az előadások, és gyűltek a résztvevők az előadóteremben. A mindig nagy érdeklődésre számító ipari hűtés szekciót Kecse-Nagy Mátyás hagyományosan témafelvezető előadásával nyitotta meg, majd a BR. Gal Zöldautó Kft előadója Pálfi László a légnedvesítők üzemeltetésének digitalizációs folyamatát ismertette. A sláger téma most az „újra felfedezett” természetes hűtőközegek és az erre tervezett új típusú berendezések – Pallós Levente (Daikin Hungary Kft) előadásában. A következő rendkívül aktuális témát Jakucs Tibor (Soós és Társa ZRt) dolgozta fel a fogyasztáscsökkentés megoldásait bemutatva új és meglévő ipari berendezéseknél. A szekciót Piblinger Tibor (Technológia Hűtés és Klíma Kft) zárta ismét nagyon fontos és gyakorlati témában: R32, esettanulmányok. Az egy dolog, hogy adott hűtőközeg laborkörülmények mellett tesztüzem során hogyan viselkedik, és mi kerül fel az etalon „kórlapjára”, de amit ugyanaz a hűtőközeg a valós gyakorlat során, tényleges külső környezeti hatásokra és különféle intenzitású használati mód mellett fog produkálni, az már más kérdés, és csak a tapasztalatok során térképezhető fel.

Az igencsak délutánra húzódó ebéd miatt jól bevált a két szekciót elválasztó brunch kínálta szendvicsezés, így a légtechnika szekcióra felfrissülve ültek be ismét a résztvevők. Hosszú szekció, fajsúlyos előadások és precizitást igénylő témák következtek, ezért a figyelem fenntartása érdekében két szekcióelnök (Kovács László, DTN Group Kft; Piblinger Tibor, THKL Kft) váltották egymást. Elsőként Prof.Dr. Vajda József (PTE MIK) hővisszanyerős gépi szellőztetési rendszerekről tartott részletes, tudományos igényességű és mélységű előadást.  Az energetikánál maradva a sort Nyárády Győző (Rosenberg Hungária Kft) folytatta gyakorlatias témakifejtéssel, melyben meglévő szellőzőgépek időszerű energetikai felújítási lehetőségeiről beszélt. Ezután következett három egymásra épülő témakör, három előadó, három rendkívül aktuális téma: hőszivattyú és propán! A sort Csizmazia Gábor kezdte a hőszivattyúk telepítésének és hatékony üzemeltetésének tervezési és kivitelezési gyakorlati sarkalatos pontjainak bemutatásával. Őt követte Bálint Balázs (Panasonic Marketing Europe GmbH) előadása, melyben a hőszivattyúkban alkalmazandó R290 biztonságtechnikai hátterét ismertette. A sort Horváth Gábor (Columbus Klíma Kft) a propános hőszivattyúk gyakorlati alkalmazásának tapasztalatait bemutatva zárta. Feszült figyelem követte a szekció összes előadását, hiszen a témák nemcsak aktuálisak, de kiemelten a biztonságos működtetés feltételeire hívta fel a figyelmet, ami az előttünk álló jogi-szabályozási háttér tükrében igencsak előre sorolandó kritérium!

A programot hagyományosan tombola zárta, ahol értékes és változatos nyereményeknek örülhettek a szerencsések. Zárszóban Várkonyi Nándor felhívta a figyelmet, hogy a szakmai továbbképzéseken van most a hangsúly, mindenki igyekezzen a naprakész aktuális ismeretekről tájékozódni, és nem szégyen a folyamatos tanulás, sőt, ehhez a HKVSZ az új rendeleti és trendi elvárásokhoz igazodó továbbképzési kínálatot ajánl! 2024-ben következik a 39. Szervizkonferencia; aztán ismét jön egy újabb jubileum:-))