Sikerrel lezajlott. Köszönjük! Megszívlelendő útravalók 2024-re.

2024. január 29-n sikerrel lezajlott teltházas részvétel mellett a 26. EXPRESS Szakmai Nap Berettyóújfalu Micskei Major helyszínen. A házigazda Tóth László ügyvezető igazgató és HKVSZ regionális elnök köszöntőjének összefoglalását és megszívlelendő újévi idézeteit megosztjuk Tagjainkkal, hogy jövőre is legalább ilyen nagy lelkesedéssel jöjjenek és vegyenek részt ismét.

Kedves Partnerek, tisztelt Kollégák, kedves Mindnyájan!
Ismét nagy tisztelettel és óriási szeretettel  köszöntelek benneteket; abból az alkalomból is hogy ebben az évben 50 éve dolgozom a szakmában: GELKA (1974) és 35 éve mint önálló vállalkozó (1989). Tessék az öveket becsatolni,mert a változást kereső és biztató, év elején kissé háborgó, ugyanakkor provokatív gondolatok következnek”:

A mai nap vezérszava: a változás, a változási irány keresése!
Iszonyatosan gyorsan telik az idő! Szinte most volt 2023.03.06. amikor legutóbb találkoztunk, és hipp-hopp megint eltelt majd’ egy esztendő. Borzasztóan felpörgetett világot, életet élünk, és lássuk be, ezt mi magunk turbóztuk fel így, és szinte mindenki csak pörgetni akarja még jobban, még gyorsabban… pedig jó lenne, ha elgondolkoznánk azon hogy nem lenne szabad túltolni ezt a pörgést. Higgyük el, hogy nagyon rövid az életünk ahhoz, hogy annak minőségét jól elrontsuk. Csakhogy ezzel az a baj, hogy a legtöbb esetben ez nem csak rajtunk múlik. Sokat emlegetik mostanság az ún. „háttérhatalmakat”, amely nem egy létező, épületben levő személyekből álló közösségek, hanem szinte láthatatlan szálakkal összeköthető átláthatatlan érdekcsoportok sokasága, amelyek túl sokféle „divatirányzatot” kényszerítenek rá a követőikre, ráadásul a közösségi média ennek túlságosan is jól trágyázott táptalaja… Mielőtt bedőlnénk ezeknek a mindenféle irányzatoknak, előtte álljunk meg és gondolkodjunk! Egy-egy felkapott irányzathoz kapcsolható-e bármiféle előzetes felmérés, esettanulmány, reális előrejelzés, hogy mi fog történni a következményeként? Induljunk ki inkább abból, hogy annyira picik és jelentéktelenek vagyunk, hogy azt magunk sem hisszük el. Ha a természet azt akarja, akkor egy mozdulattal letarol minket; mi pedig addig míg ez be nem következik, egymást szívatjuk, gyűlöljük, versengünk, posztolgatunk; és most ennek a „nagy szivatásnak” a kellős közepén vagyunk.
Rögtön itt van előttünk a szakmánkat szó szerint égetően érintő környezetkímélő folyamat, melyben bárki döntéselőkészítő vagy döntéshozó lehetett, kivéve a szakmában dolgozók! És ezzel nem csak mi vagyunk így, de ebbe most ne menjünk bele…
Lényeg, hogy íróasztalok mögül diktálva kész helyzet elé állították a szakmát, és ezzel illetve ezen kell dolgoznunk, amit még talán meg is oldunk, hiszen kreatív a hűtős, de a másik oldalon meg mit mondjunk a vevőinknek, mi a jó, az elfogadható, a megtérülő és főleg biztonságos, megbízható megoldás? Na itt kezdődik az igazi kihívás!
Egy dolog a törvényi előírás és annak való megfelelés begyakorlása, de a valóságban és a működő szakmai gyakorlat során nem csak ezt kell megoldani. Sajnos a szövetségi és érdekképviseleti szintű lobbytevékenység is egy bizonyos távolság látszólag sikeres leküzdése után további magasabb szintű bürokratikus falakba ütközik, amely hermetikusan lezár a szakmát jellemző ésszerű gondolkodás előtt. Ha a törvény betű szerinti szövegét nézzük, egyes kisebb-nagyobb műszaki kihívásokra vannak többé-kevésbé jónak mondható vagy legalább elfogadható kompromisszumos (rész)megoldások, de egy bizonyos teljesítményhatár felett már nem működnek ezek. Próbálkozni kell, részeredmények már vannak, de vannak olyan sávok, melyek további kutatás-fejlesztésre szorulnak. A baj ott kezdődik, amikor laikus kipattanó gondolatok alapjaiban rengetnek meg egy-egy jól működő szakmát, majd bedől egy ilyen irányzatnak egy egész szakma, egy kontinensnyi társadalom, ugyanakkor túl rövid az idő az előírt átállásokhoz, miközben a piaci rész-szereplők elsődlegesen továbbra is csak saját területükre koncentrálva keresgélnek egy-egy perifériára illeszkedő alternatívát, mely lehet, hogy egy helyen jól teljesít és megfelel az éppen koncentrált előírásnak, ugyanakkor másik helyen egy másik előírással vagy éppen a normál funkcionális elvárással, vagy „csak” a józan ésszel élesen ütközik…

Legalább egy jó megoldást vagy valami biztatót hallanánk – erre várunk 8 éve – a gyártóktól, a döntéshozóktól! Egy évvel ezelőtti záró soraimat ismétlem:
„Itt csak a józan paraszti ész az, ami segít rajtunk. Legalább mi próbáljuk ezeket a sokszor irreális döntéseket úgy kezelni, hogy tudjunk létezni és működni! Na ehhez kell a sok erő és információ, képzés, vagy valamilyen mágikus erő, hogy valahogy tudjunk lenni és boldogulni!” Ehhez adok útravalóul néhány megszívlelendő és bölcs idézetet:

Minden ember életében elérkezik egy pillanat. Valamiféle válság, amikor rádöbben, hogy amiben addig hitt, nem is volt igaz. Ez mindenkivel megtörténik, csak az a kérdés, hogy ez a tudás milyen változást hoz az illető életében. Legtöbb esetben ugyanis egyszerűen jó mélyre elássák magukban e tapasztalatot, mintha nem is létezne. Így öregszenek meg, ettől lesz ráncos az arcuk, görbül meg a hátuk, húzódik össze a szájuk és minden ambíciójuk. A tagadás súlya alatt. Az óriási nyomás következtében. De nem csak ez az egyetlen út áll az emberek előtt. A legbátrabb vagy legőrültebb dolog bárki számára nyitva áll: a változás lehetősége. (Matt Haig, brit újságíró és író)

Ha az ember ápolja magában a nyitottságot, és esetleg hajlandó venni a fáradságot és megismerni olyan dolgot is, ami először nem tűnik sem szimpatikusnak, sem elfogadhatónak, akkor ezzel szépen lassan előre tud haladni, és szépen lassan a saját életét is megkönnyíti. (Pataki Ági, modell, producer)

Általában az az ember jut a legmesszebb, aki hajlandó merni és csinálni. Egy óvatos hajó soha nem jut messze a parttól. (Dale Carnegie, amerikai író)

Amikor úgy tűnik, hogy minden ellened van, emlékezz rá, hogy a repülő is a széllel szemben száll fel, nem vele együtt. (Henry Ford nyomán)

…és következzen néhány klasszikus:
Semmi sem állandó, csak a változás maga.
A változás az egyetlen dolog, ami soha nem változik. (Herakleitosz)
Az élet olyan, mint a kerékpározás. Ahhoz, hogy egyensúlyban maradj, mozognod kell előre. (Albert Einstein)
A változás nem mindig könnyű, de mindig érdemes. Engedd, hogy az új kalandok megnyíljanak előtted, és fedezd fel a benned rejlő lehetőségeket!
A változás nem csak elkerülhetetlen, hanem gyönyörű is. Hagyd, hogy a változó körülményekben meglásd a kreativitás és alkalmazkodóképesség lehetőségeit!
A változás nem jelenthet mindig búcsút valamitől, hanem lehetőséget ad arra, hogy új dolgokat hoznak az életünkbe. Engedd, hogy a változás frissességet és új lendületet adjon neked! (ismeretlen szerző) 

Archiv információ a rendezvényről:

13 F-gáz kreditpontos EXPRESS Szakmai Nap és Regionális Fórum
Az Express Hűtéstechnikai Szerviz Kft hagyományos szakmai rendezvénye 2024. január 29-n.
Helyszín: Micskei Major (4100 Berettyóújfalu-Szentpéterszeg, Hrsz 0101)

Részvételi díj: brutto 30.000,-ft/fő (tartalmazza az előadásokon való részvételt, ebédet, szünetekben frissítőket)
A részvételi díj átutalandó a 10201006-50080911-00000000 sz. bankszámlára a jelentkező neve és cége megnevezésével, vagy a helyszínen készpénzben fizetendő a regisztrációnál!
Jelentkezés: info@hkvsz.hu; tothlaszlo@expresszkft.hu
Online regisztráció!
Jelentkezési határidő: 2024. január 22.

PROGRAM
(7:30-8:30 Regisztráció)
8:30 Köszöntő
Előadó: Tóth László (Express Hűtéstechnikai Szerviz Kft)
8:45 Hűtőközegekkel kapcsolatos változások ismertetése 2025-2030. időszakra várhatóan. Alternatív közvetítő közegek.
Előadó: Juhász László (Climalife Kft)
9:30 Alternatív hűtőközegek és tulajdonságaik
Előadó: Korbacska Ákos szakoktató
10:15 Széndioxid és egyéb alternatív hűtőközegek alkalmazása. Az Oktatási Kabinet elméleti és gyakorlati oktató munkájának tapasztalatai, tervei (2024.)
Előadó: Dr. Maiyaleh Tarek Ph.D. egyetemi docens (BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék)
10:45 (szünet)
11:00 A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatója a hűtőközegekkel kapcsolatos jogszabályokról és a szakmát érintő aktuális változásokról
Előadók: Glück István, Gurdon-Kiss Hermina, Dr. Szabó Iván (NKVH)
12:00 (ebédszünet)
13:00 Daikin CO2 Conveni-Pack (CVP) integrált berendezés ismertetése, telepítési és beüzemelési előírások
Előadó: Babai Attila, Pallós Levente (Daikin Hungary Kft)
14:00 Danfoss alternatív ajánlások
Előadó: Fribért Csaba (Danfoss Kft)
14:30 I-COOL aggregátok alkalmazása elsősorban CO2 rendszerekbe
Előadó: Gyuris Péter (Soós és Társa ZRt)
15:00 (szünet)
15:10 A1, A2, A3 besorolású hűtőközegek tulajdonságai, jelenlegi alkalmazási területei
Előadó: Piblinger Tibor (Technológia Hűtés és Klíma Kft)
15:35 Leggyakoribb hibák a kompresszorok üzembe helyezésekor és a szerelésből eredő meghibásodások
Előadó: Hübsch Attila (DTN Group Kft)
kb. 16:00 Zárszó

A rendezvényre várjuk szeretettel a HKVSZ tagjait, különös tekintettel a keleti és észak-keleti régiókból.
Tóth László ügyvezető igazgató Express Kft s.k.
Regisztráció!